Το Μήνυμα του Προέδρου

Συμπληρώνονται φέτος 13 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας Alzheimer Χανίων, το οποίο λειτουργεί στην οδό Χρυσοπηγής 58 από την 1η Αυγούστου 2006. Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και απώτερο στόχος της λειτουργίας της είναι η παροχή φροντίδας και η παροχή θεραπευτικών παρεμβάσεων στους συμπολίτες μας με προβλήματα άνοιας ή ν. Alzheimer και η εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών τους.

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου, το οποίο έχει μέχρι σήμερα εξυπηρετήσει πάνω από 3.000 συμπολίτες μας, είναι προσανατολισμένο στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίας προς κάθε φιλοξενούμενο, με σεβασμό στην προσωπικότητα του και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Ευελπιστούμε στην συνεργασία με όλους τους φορείς –Εκκλησία, Νομαρχία, Δήμο, Ιδρύματα του νομού-αλλά και με όλα τα άτομα της κοινωνίας μας, που μαζί με την αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, μας είναι απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας και να επιτύχουμε το σκοπό μας που δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη βοήθεια και περισσότερη αγάπη και χαρά, στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ιστορικό Ίδρυσης

Η πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας Εταιρείας για τη νόσο Alzheimer στο Νομό Χανίων ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1998 από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών, από συγγενείς ασθενών και ειδικούς υγείας, από γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λ.π. οι οποίοι προχώρησαν στην ίδρυση Σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ-Παράρτημα Χανίων» με απώτερο σκοπό την βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και της φροντίδας των ασθενών με ν. Alzheimer και συγγενείς διαταραχές και την παροχή συμβουλών, πληροφόρησης και υποστήριξης των οικογενειών τους.

Το 2002 μέλη του παραπάνω Σωματείου προχώρησαν στην σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΝΟΙΑΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ- ALZHEIMER» προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα κατάθεσης προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την λήψη και την λειτουργία Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πράγματι, ο νέος Φορέας πέτυχε τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας Alzheimer στην Ελλάδα που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2006 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την επωνυμία «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»

Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Χανίων λειτουργεί σήμερα έχοντας λάβει άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας στην οδό Χρυσοπηγής 60 στο δήμο Χανίων και απευθύνεται σε άτομα με Alzheimer ή άλλη μορφή ανοϊκής διαταραχής και στους φροντιστές αυτών.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ -1ο Δ.Σ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

(3/6/2002-30/11/2003)
Πρόεδρος: Τζανακάκη-Μελισσάρη Μαρία
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Μαυριδάκης Αντώνιος
Αντιπρόεδρος & Διαχειρίστρια : Φραγκεδάκη-Γαροφαλή Δέσποινα
Γραμματέας: Καστανάκη Αναστασία
Μέλη: Μπαμπουνάκη-Παπαδάκη Ανδρονίκη, Πέτσιου Μαρία

6ο Δ.Σ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ (26/8/2014-σήμερα)
Πρόεδρος & Διαχειριστής: Νικολακάκης Γεώργιος
Αντιπρόεδρος: Ζαμπετάκη-Καραπλή Φλουρή
Γραμματέας: Χαριτάκη-Γκοζάνη Στυλιανή

Επιστημονικά Υπεύθυνη του Φορέα:
Τζανακάκη- Μελισσάρη Μαρία, Νευρολόγος-Ψυχίατρος