Alzheimer Chania 26.05.19
 
Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Άρθρα Π.Θ.Ο. arrow Ο ρόλος του λογοθεραπευτή στη νόσο Alzheimer και στο Κέντρο Ημέρας
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή στη νόσο Alzheimer και στο Κέντρο Ημέρας PDF Εκτύπωση E-mail

Ο λογοθεραπευτής ως προς τη νόσο Alzheimer κατέχει μία σημαντική κι αναπόσπαστη θέση. Η λογοθεραπευτική αξιολόγηση και παρέμβαση είναι εξίσου σημαντική όσο και αυτές άλλων ειδικοτήτων που απαρτίζουν ένα Κέντρο Ημέρας. Ο λογοθεραπευτής πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέλος τόσο της ομάδας διάγνωσης όσο και της ομάδας παρέμβασης, κάνοντας διάγνωση σε μεμονωμένα προβλήματα και προσφέροντας την κλινική του άποψη. Η θέση του λογοθεραπευτή στη διεπιστημονική ομάδα είναι σταθερή κι αναντικατάστατη.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή ως προς τη διάγνωση μπορεί να αφορά τις εξής «περιοχές» αξιολόγησης: τη σημασιολογική μνήμη, τους τομείς της πραγματολογίας, της σημασιολογίας, της σύνταξης και της φωνολογίας, την κατανόηση του προφορικού λόγου, την προφορική έκφραση, την κατανόηση κι έκφραση του γραπτού λόγου (ανάγνωση και γραφή), τις γνωστικές λειτουργίες, τη μη λεκτική επικοινωνία (μορφασμούς, χειρονομίες, βλεμματική επαφή), γενικά την επικοινωνία (χρήση του λόγου) όπως και την κατάποση.

Η λογοθεραπευτική παρέμβαση αρχίζει με τη διάγνωση των διαταραχών επικοινωνίας του ασθενή. Ο λογοθεραπευτής οργανώνει την καρτέλα του κάθε ασθενή, στην οποία καταγράφονται το ιστορικό του, η εξέταση των οργάνων ομιλίας και η ικανότητα γλώσσας και ομιλίας.

Ο λογοθεραπευτής μπορεί να εργάζεται με τους ασθενείς τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες του κάθε ασθενή και σύμφωνα πάντα με τους συνολικούς στόχους της διεπιστημονικής ομάδας. Έτσι, ο λογοθεραπευτής, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας θέτει στόχους (βραχυπρόθεσμους/μακροπρόθεσμους) και ακολουθεί ένα πρόγραμμα αγωγής μέσω ομαδικών ή και ατομικών συνεδριών.

Αποκατάσταση στη νόσο Alzheimer δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η βοήθεια που παρέχεται στους ασθενείς από έναν λογοθεραπευτή, δίνοντας έμφαση κυρίως στη μετατροπή και καθυστέρηση της προόδου της νόσου, στην παραμονή ανεξαρτησίας για όσο το δυνατόν περισσότερο και στη στήριξη των φροντιστών.

Η συμβουλευτική αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας γενικότερα αλλά και της λογοθεραπείας. Η συμβουλευτική παρέμβαση του λογοθεραπευτή είναι απαραίτητη και προσοδοφόρα κυρίως στο πρώτο στάδιο στη νόσου, έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικείοι του ασθενή να κατανοήσουν τη φύση της διαταραχής αλλά και τα μελλοντικά βήματα για την επίτευξη ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Έτσι ο συμβουλευτικός ρόλος του λογοθεραπευτή περιέχει στοιχεία πρόληψης κι έγκαιρης ενημέρωσης καθώς και πληροφόρησης των ασθενών. Παράλληλα δίνει και συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια του ασθενή, τόσο μέσα στον οικείο χώρο του σπιτιού όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Πέρα όμως από τις γενικές συμβουλές και βοήθεια που παρέχει ο λογοθεραπευτής σε ασθενείς με νόσο Alzheimer, είναι απαραίτητο η αγωγή να προσαρμόζεται και να γίνεται σύμφωνα με τις δυσκολίες και τις αδυναμίες του κάθε ασθενή ξεχωριστά αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα του φροντιστή του ασθενή, όπου και ο ίδιος «πλήττεται» από τη νόσο.

Η αγωγή πρέπει να στοχεύει γενικότερα στη καθημερινή επικοινωνία, αναπτύσσοντας κι ενθαρρύνοντας θέματα προς συζήτηση και κοινωνικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Στοχεύει επίσης στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας του ατόμου, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και στη συντήρηση των ικανοτήτων κατανόησης κι έκφρασης του λόγου.

Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία με τους φροντιστές των ασθενών, με σκοπό τη δημιουργία βιβλίων μνήμης/ημερολογίων, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στον χώρο του Κέντρου.

Επίσης, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του λογοθεραπευτή στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μέσα στο Κέντρο, τοποθετώντας σύμβολα/οπτικά ερεθίσματα σε αντικείμενα και στους χώρους του που παραπέμπουν στη χρήση τους.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της «θεραπείας» των ασθενών με νόσο Alzheimer είναι αυτό της ψυχολογικής υποστήριξης, γιατί οι ασθενείς αυτοί νιώθουν ξένοι σ’ ένα κόσμο που μέχρι χθες ήταν γνωστός και φιλικός και ξαφνικά άλλαξε και τους έσπρωξε στο περιθώριο. Έχουν την ανάγκη να νιώσουν ζεστασιά, ασφάλεια, κατανόηση και σιγουριά ώστε να μπορέσουν και πάλι να κάνουν «τα πρώτα τους βήματα» σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Σημαντικότερο όμως όλων, είναι πως η αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο Alzheimer από τον λογοθεραπευτή θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση και ανάπτυξη λειτουργικής επικοινωνίας.

               Μελισσάρη Ιωάννα-Αικατερίνη

                         Λογοθεραπεύτρια

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Advertisement
© 2019 Alzheimer Chania
Recommended by Chania Citizen Guide
Web Site Construction ->PC & Arts