Alzheimer Chania 17.07.19
 
Αρχική
Το Μήνυμα του Προέδρου PDF Εκτύπωση E-mail

president Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, να σας γνωρίσω ότι, στα Χανιά ξεκίνησε και λειτουργεί από την 1η Αυγούστου 2006 το Κέντρο Ημέρας Ανοϊκών Ασθενών ALZHEIMER. Πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς της νόσου.

Πιστεύω ότι το εξειδικευμένο προσωπικό, οι άρτιες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός μας θα συνεχίσουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς κάθε φιλοξενούμενο και ευελπιστώ ότι η συνεργασία του Κέντρου με την κοινωνία των Χανίων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και στο μέλλον και θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη. Η συνεργασία με όλους τους φορείς –Εκκλησία, Νομαρχία, Δήμο, Ιδρύματα του νομού-αλλά και με όλα τα άτομα της κοινωνίας μας, μαζί με την αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, μας είναι απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας και να επιτύχουμε το σκοπό μας που δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη βοήθεια και περισσότερη αγάπη και χαρά, στους πάσχοντες συνανθρώπους μας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Νικολακάκης Γεώργιος
Πρόεδρος Δ.Σ

 

--------------------------------------------------------------------------

 

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Ινστιτούτου, το οποίο λειτουργεί καθημερινά

7.30-15.30 παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες: 

- διάγνωση

- ψυχιατρική παρακολούθηση

- ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία

- προγράμματα μνημειακής διέγερσης, συγκέντρωσης και προσοχής

- προγράμματα ατομικών δεξιοτήτων-συμπεριφοράς και υγιεινής

- προγράμματα φυσικής άσκησης

- ανάπτυξη εκφραστικών δεξιοτήτων

- συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη της οικογένειας

- λειτουργία ομάδων αυτοβοήθειας

- κοινωνική επανένταξη 

 

 

Τα 5 πρώτα βήματα  

 

Στα πλαίσια των προσπαθειών μας για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και συμβουλών σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, προχωρήσαμε στη σύσταση Ιατρείου για τη νόσο Alzheimer στο Θεραυπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων, όπου μια ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, δεχόταν κάθε Παρασκευή απόγευμα τους ενδιαφερόμενους.

Στο χώρο αυτό λειτουργούσε επίσης Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τους ασθενείς με ομάδες (απασχολησιοθεραπείας, μουσικοθεραπείας και φυσικοθεραπείας) σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Χανίων δυο φορές την εβδομάδα.

Επίσης, στο Γηροκομείο Χανίων αλλά και στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, λειτούργησε ξενώνας όπου φιλοξενούνταν οι πάσχοντες από τη νόσο από μία ως επτά ημέρες, για διευκόλυνση των ίδιων των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους.

Σε συνεργασία με το νοσοκομείο ΠΕΠΑΓΝΗ, συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα με σκοπό την επιδημιολογική μελέτη της Νόσου Alzheimer αρχικά στο νομό Χανίων και στη συνέχεια σε όλη την Κρήτη.

Η Εταιρία μας έχει προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και αφίσας για την Νόσο Alzheimer, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού των Χανίων από το ραδιόφωνο και τον τοπικό ημερήσιο τύπο.

Παράλληλα, με την σύσταση και λειτουργία του Ιατρείου, το 2002, υλοποιήσαμε μια σειρά από ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα-σεμινάρια, τα οποία απευθύνονταν σε συγγενείς-φροντιστές ατόμων με νόσο Alzheimer αλλά και σε ειδικούς υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, κ.α.).

Η συνεργασία μας με όλους τους αγροτικούς γιατρούς του νομού, τους κοινωνικούς λειτουργούς των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου καθώς και με το Γηροκομείο Χανίων εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας προώθησης της δράσης όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά αυτή τη νόσο. Σκοπός όλων των ανωτέρω, είναι η επικοινωνία της Εταιρίας μας με τους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς με νόσο Alzheimer, ώστε να δίνει απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα και να ανακοινώνει τα καινούρια επιτεύγματα στο χώρο.

Η Εταιρία αποσκοπεί στην δημιουργία ομάδων έρευνας και διάγνωσης των διαφόρων μορφών άνοιας που θα αποτελούνται από γιατρούς (νευρολόγους, ψυχίατρους, γεροντολόγους κ.α.).

Στη συγκρότηση ομάδων υποστήριξης συγγενών που θα ασχολούνται με τα προβλήματα που δημιουργούνται στις οικογένειες των ασθενών και θα αποτελούνται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Στην ενθάρρυνση για την συγγραφική και εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες της υγείας και τους φροντιστές των ασθενών αυτών όσο και σε εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο αυτό.

Επίσης η εταιρία συγκλίνει τις δυνάμεις της για να αυξηθεί η πολιτική συμπαράσταση σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο και για να ενθαρρύνει την έρευνα για τα αίτια, την πρόωρη διάγνωση, τη θεραπεία και την προφύλαξη από τη Νόσο Alzheimer.

Αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση των ασθενών και των οικογενειών τους αλλά και στην πιο έγκαιρη αναζήτηση φροντίδας.

 
Advertisement
© 2019 Alzheimer Chania
Recommended by Chania Citizen Guide
Web Site Construction ->PC & Arts